söndag 22 november 2009

Öva hör- och läsförståelse

Det gäller att vänja örat vid engelska. Du kan vara jätteduktig, men har du inte lyssnat på ett tag så har förståelsen försämrats. Precis som med konditionen är språkförståelse i mycket en "färskvara"!

Skrolla nedåt på bloggen så hittar du länkar till olika videoklipp du kan lyssna till. Det finns förstås massor av annat du kan lyssna till, talad engelska på film eller nyhetssändningar på BBC till exempel.

Läsförståelsen och ordförrådet övar man förstås också upp desto bättre ju mer man "utsätter sig" för språket. Ta för vana att läsa något (nästan) varje dag - internet är fullt, det är bara att välja och vraka. Gör det roligare och intressantare genom att välja ett ämne du intresserar dig för. Gillar du mode läs modebloggar på engelska, gillar du film läs filmrecensioner på engelska, gillar du sport så läs i webbtidningar på engelska, o.s.v. Om du är intresserad av något särskilt ämne så googla och läs allt vad du kommer över (som t.ex. här, för den som är galen i blåvalar). (

Listening exercise: English slang

Brittisk och amerikansk slang (med "dr House" och Ellen Degeneres)


Talk shows like this can be a good and more enjoyable way to practise ones listening ability. And if you look at clips on Youtube you can listen over and over again. Or stop the clip when something is unclear, rewind and listen to it one more time, in order to really understand it.

Listening exercise: Idioms 2 - saying something is easy


(I can do it) with my eyes closed

This isn't/it isn't rocket science / It doesn't take a rocket scientist

Child's play


Fler tips på hörövningar:

Jennifer har massor av liknande filmklipp på bl.a. Youtube, en del mer avancerade (som den här om OS i Kina) än andra. Det är bara att söka efter fler!

Söker du på "learn English" får du upp mängder av klipp. Vissa seriösa, som till exempel EF (här ett klipp om vädret) och vissa mindre seriösa (som här, där de driver med språkundervisningsfilmer).

Eller varför inte låta en komiker hjälpa till med ens engelska uttal - även om nu Steve Martin mer lär en hur det inte ska låta: I would like to buy a hamburger.


Listening exercise: Idioms 1 - gröna fingrar med mera

KLICKA HÄR för att se och höra Jennifer tala om talspråk á la naturen

Having a green thumb

No bead of roses

Out of the woods


Hörövning: Polite language

Artighetsfraser i vardagsspråket - ett filmklipp: MAKING A DATE


I was wondering if ...

Would you like ...

Do you mind ... / Would you mind ...






söndag 15 november 2009

England, Britain, Great Britain, United Kingdom ...

... kärt barn har många namn, skulle man kunna tro. Men saken är mer komplicerad än så. De olika namnen betyder helt olika saker och anledningen är att unionen United Kingdom består av 4 separata länder (England, Wales, Skottland, Irland).

(För att göra det ännu mer komplicerat finns även beteckningen the British Isles som inkluderar delar som inte ens ingår i United Kingdom.)

England är alltså bara en del.

Great Britain är flera delar, men här ingår inte Nordirland.

United Kingdom är alla delar av kungariket.

Läs allt om detta här, där det även finns bra kartor som gör det mer begripligt: British Life and Culture