torsdag 8 oktober 2009

Skrivuppgift: Dagbok

Titta på bilderna av alla olika människor längre ner på Skoligt-bloggen, välj ut en (eller rita ett eget porträtt på en person). Vem är personen?
Fundera lite över det innan du börjar skriva i dagboken i jag-form (det är DU som är personen; du ska sätta dig in i en annan persons liv).

Namn?
Ålder?
Familj?
Vad gör han/hon om dagarna?
Har personen någon hemlighet, eller någonting han/hon drömmer om?


Hur ser personen ut – glad, ledsen, pigg eller trött? Du kan utgå ifrån det när du beskriver hur personen mår den här dagen.


Du kan börja med att skriva ner ”personuppgifterna”, men sedan behöver du inte bry dig om att presentera ”dig själv” mer när du börjar skriva i dagboken (för då blir det ju mer som ett brev till en ny brevvän och inte en dagbok).


Skriv en dagbok för en dag (en längre text) eller skriv korta texter om en hel vecka i personens liv.

En dagbok är en privat sak – i den skriver man sällan bara om vad man gör och vad som händer, utan mycket om hur man mår, vad man vill, vad man känner.
· Vad har hänt under dagen som han/hon vill skriva om?
· Hur mår personen?
· Vad tänker han/hon?

SKRIVÖVNINGEN går alltså ut på att:

SKRIVA EN DAGBOK, FÖR 1-7 DAGAR I EN PÅHITTAD PERSONS LIV.

Försök leva dig in i hur den personen är, vad den känner och vad den gör. Välj en av bilderna personerna här nedanför och låtsas att det är den som skriver berättelsen.

Hitta på ett namn, ålder, vad personer gör om dagarna. Och vad personen har för hemlighet – en liten eller stor hemlighet, men något personen bara berättar i sin dagbok, inte för sina föräldrar eller vänner.



Namn:



Ålder:



Skola, yrke/sysselsättning:



Hemlighet:





Skriv i ditt skrivhäfte. Det blir 1-7 dagar du ska skriva om, börja varje dag med en rubrik:

DAGBOK ……..dagen den …………./……., årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar